Hogyan zajlik cégünkkel a profi térburkolás folyamata lépésről lépésre?

A térkő manapság az egyik leggyakrabban alkalmazott kültéri burkolat. Ez nem is meglepő, hiszem szép, remekül karbantartható és ha megfelelően van lerakva akkor tartós is. A térburkolás folyamata első látásra egyszerű, ugyanis nincsen sokáig terjedő bitmun szag, heteken keresztül száradó útfelület, a munka nagy hányadát hűvösebb és száraz időben is végre lehet hajtani. Viszont ennek ellenére, egyre több alkalommal tapasztalhatunk kifordult, felszedett, nem megfelelő térkövezés kivitelezést. Ez abból adódhat, hogy van pár tényező, amelyből legalább egyről szinte mindenki elfelejtkezik, aki térkövezéssel foglalkozik. Kőműves munka kivitelezését vállaló cégünk viszont sosem fog!

A megfelelően kivitelezett ágyazás

Rengeteg alkalommal tapasztaljuk azt a problémát, hogy a térkőnek nem ágyaznak meg rendesen. Erre a legkomolyabb példát sok esetben az önkormányzatok, társasházak területein kialakított parkolókban tapasztalhatjuk.

A gépjármű vezetők a zöld területen rengeteg esetben kiparkolják a földet. A felmaródott talaj esetében a terület tulajdonosai átgondolják a helyzetet és úgy döntenek, hogy előnyösebb leburkoltatni a szóban forgó területet és parkolót fognak kialakítani. Sajnálatos módon ez rengeteg esetben csak annyit jelent, hogy nagyjából felássák és tömörítik a területet. Ezt követően azonban nem figyelnek a vízzáróságra és egyéb szempontokra. Olcsóbb töltősóder segítségével feltöltik, és erre fog kerülni a térkő.

Az ilyesfajta gondatlanság számtalan probléma forrása. Ha nincs kivitelezve a vízzárás, valamint a töltősóder kerek szemcseformája sem optimális, nem lehetséges tömöríteni. A végeredmény pedig megsüllyedő, vizesedő, kiforduló térkövezés lesz.

Nem megfelelő rétegezés

Ha vastag teherhordó réteggel kivitelezik, akkor a térkő hatalmas tömeget lesz alkalmas elviselni, akár még egy kamion is ráhajthat. Azonban sok esetben, legfőképpen utólag kivitelezett buszmegállók esetében lehet tapasztalni, hogy a lerakott térkő megfog süllyedni és kifordul. Ennek az az oka, hogy nem megfelelő a rétegezés.

Ilyen helyzetekben sok alkalommal betonnal töltik fel az alsó réteget, ezt követően erre kerül majd a maradék szemcsés aljzat. Azonban a beton vízzáró réteget fog képezni. Egy nagyobb zápor képes lesz kimosni a lapok között a homokot. A víz megnyomja a beton és a kövek alatt található anyagot, nyomvályú fog kialakulni, ebből pedig a lapok elmozdulása következik majd. Ezért lényeges a helyes térkövezés kivitelezése.

Ne feledkezzünk meg a lapok bevibrálásáról!

Ez legfőképpen a házilag kivitelezett térkövek során következik be, viszont szintén sűrűn tapasztalni ott is, ahol az intézmények saját kezűleg oldják meg a burkolást. A térkő lerakásához szinte bármilyen szükséges eszköz rendelkezésre szokott állni, legfőképpen ott, ahol alap esetben is zajlott vagy zajlik az építkezés. Az egyetlen hiányosság a legtöbb esetben a lapvibrátor.

Rengetegen úgy vélik, a lapok vibrálása a legtöbb esetben felesleges. Úgy vélik, hogy egy kisebb felület esetében nem lesz feltűnő, ha nincsenek teljes mértékben pontosan a helyükön a lapok. Sajnálatos módon ez nem igaz! A vibrátor lesz képes arra, hogy megfelelően tömörítse az utat és a kövek közé juttassa a fugázó anyagot. Ezért bízza profi kézi aszfaltozás csapatunkra a munkát!

Amikor nem esztétikus a térkő..

Elsőre ez érdekesen hangzik, azonban ez is megtörténhet. Legfőképpen a parkok, kertek esetében szükséges oda figyelni arra, hogy a környezetbe illeszkedő lapot és lerakási technikát alkalmazzunk. Legfőképpen ott, ahol többfajta felület és textúra vegyül, ajánlott belefektetni az időt egy kis megtervezésbe. Az optimális lap kiválasztása során szép és exkluzív megjelenést érhetünk el.

A különleges és egyedi megoldásokhoz ajánlott aszfaltozás szakember segítségét kérni. Hiszen nekünk is, mint profi cégnek a viacolor lerakás folyamatában már több évtizedes tapasztalatunk van. Szerencsére manapság már rengeteg jó minőségű és különböző kialakítású lap beszerezhető, hogy szinte bármilyen egyedi elképzelés, vagy egyedi megoldás kivitelezhető. Fordulj hozzánk bizalommal!