Hengerelt meleg aszfaltozás

A hengerelt aszfaltozás rengeteg felmerülő megrendelői igény alkalmával biztosít gyors és költséghatékony kivitelezést. A nagy forgalom, valamint a jelentős súlyterhelés már magában a hengerelt aszfalt alkalmazását követeli meg! Ezen a kategórián belül említhetők például az utak, ipari parkok, telephelyek és a parkolók kivitelezése.

Ezt leszámítva még a legtöbb esetben járda, iskolaudvar, sportpálya és gazdasági épület kivitelezése és burkolása folyamán is ez az aszfaltozási technológia alkalmazott. Jelentős előnye az öntött aszfalt ellentétben, hogy napsütésre sem fog meglágyulni. Persze a felsorolás nem komplett és a hengerelt aszfaltozás kivitelezéssel történő munkavégzés egyéb más helyzetekben is indokolttá válhat.

A gépi aszfaltozás minden helyzetben a munkaterület előkészítésével és a földmunka kivitelezésével kezdődik meg. A terv alapján előírt ágyazat felhordás után, amely a terheléstől függően eltérhet, megkezdődik az aszfalt elterítése.

Hagyományos igénybevételek folyamán AC11 minőségű aszfaltot alkalmazunk, amelyet a szabályozott vastagságban terítünk. Az aszfalt terítése történhet kézi erővel vagy aszfaltterítő gép alkalmazásával. Ez a terület nagyságától függ majd. Ezt követően az aszfaltot megfelelő mérettel rendelkező vibrációs hengerrel vagy vibrációs lappal fogjuk tömöríteni. Nagyon hideg időjárásban nem aszfaltozunk a bitumen viszkózus tulajdonságai végett.

Mart aszfaltozás

A mart aszfalt egyrészt újrahasznosított alapanyagból tevődik össze. Ezek például elújítás előtt lévő utak, az autópályák elöregedett aszfaltrétegeinek marógéppel eltávolított és ezután ledarált anyaga. Ebből adódóan a hengerelt aszfalthoz viszonyítva a mart aszfaltozás sokkal olcsóbb megoldást biztosít.
 

Azonban az aszfalt kiválasztása során ajánlott azt is szem előtt tartani, hogy a mart aszfalt külcsín és élettartamot figyelembe véve mindkettő szempont alapján hátra marad a hengerelt aszfalthoz viszonyítva. Ezt a típusú kivitelezést többször veszik igénybe magánutak, bekötőutak és mezőgazdasági utak, kapubejárók kivitelezése során. Valamint még udvarok esetében is, továbbá parkolók sármentesítése és térburkolás, térkövezés Budapest esetén is alkalmazzák.

A mart aszfaltozás alatt a legtöbb helyzetben útjavítást értünk. Ugyanis a felmart aszfaltot adalékanyaggal keverve újra felhasználjuk. Ennek köszönhetően pedig javítjuk a tulajdonságait és növeljük az élettartamát. A marás folyamata az út tisztításával indul. A felmart aszfalt ezt követően a legtöbb esetben csupán alaprétegként alkalmazható a rétegek összekeverése végett. A folyamat jelentősen gyorsabb és kedvezőbb mintha egy teljesen új utat lenne szükséges kivitelezni.

A mart aszfaltot terítjük majd tömörítjük és bedolgozzuk. Ez a kivitelezés optimális bekötőút, mezőgazdasági út, leállósáv, parkoló kivitelezésére és lápos vagy saras területek feltöltésére. A technológia roppant tartós, erős, kemény felületet fog maga után hagyni. A tartósságot növelhetjük bitumenemulziós permetezés segítségével és ezután homok beseprésével. Minden helyzetben roppant jelentős a vibrációs hengerelés a megfelelő tömörítés végett.

Öntött aszfaltozás

Az öntött aszfaltozás legfőképpen kisebb terhelésnek kitett területek esetében javasolt. Az öntött aszfalt roppant egyszerű módon és gyorsan bedolgozható. Viszont magas bitumentartalma végett forróság esetén lágyulni fog. Ezt a kivitelezést közvetlen napfénynek ki nem tett helyeken javasolt alkalmazni. Ilyenek például a mélygarázsok, teremgarázsok kivitelezése, hidak szigetelésére, valamin kisebb terhelésnek kitett, gyalogos járdák kivitelezése.