Melyek a gipszkartonozás folyamatának titkai, előnyei?

A gipszkartonozás egy napjainkban egyre jelentősebben elterjedtebb kőműves munka, amelyet nem feltétlen csak egy rutinnal rendelkező szakember lehet képes kivitelezni. Ebben a bejegyzésben a gipszkarton kivitelezésének a folyamatát ismertetjük, és arra is kitérünk, milyen esetekben lehet előnyös döntés a gipszkarton alkalmazása. Meleg aszfalt készítés

A folyamata

A gipszkartonozás folyamata akár házilag is kivitelezhető lehet, ugyanis viszonylag egyszerű a folyamat menete. De akár egy szakképzett gipszkartonos szakember, akár mi magunk esünk neki a folyamatnak, minden esetben ajánlott lehet tudni, hogy melyek a gipszkartonozás alapszabályai.

Tekintsük most meg tehát, milyen lépésekből áll a gipszkartonozás menete.

Első lépés – A gipszkarton szerkezetének az előkészítése!

A gipszkarton lapokat rendeltetésszerűen egy erre szolgáló speciális váz területére rögzítjük, az első lépés ezen vázszerkezetnek a tervezése és megfelelő előkészítése. A gipszkarton szerelés faszerkezetre, favázra éppen annyira kivitelezhető, mint fémvázra. Az utóbbi felépítését a legtöbb esetben az erre a célra kivitelezett gipszkarton profilok alkalmazásával valósítjuk meg. A gipszkarton profilok méretre vágásának az érdekében használjunk lemezollót.

Második lépés – A gipszkarton vázszerkezetének az összeállítása

A gipszkarton profilok szerelésének a folyamata során segítséget nyújtanak a profilon megtalálható lyukak. Ezek alkalmazásával lehetünk képesek rögzíteni a gipszkarton vázszerkezetét a falhoz, a mennyezethez vagy az aljzathoz.

A rögzítési pontok között nagyjából 60 és 80 cm-es távolság kell a legtöbb esetben. A gipszkarton profilokból kivitelezett fémvázat merevítők alkalmazásával stabilizálhatjuk. Ezen lemezcsavarok segítségével erősítjük a fémprofilokhoz.

Ha a vázszerkezet befejezésre került, akkor azt ezt követő lépés a gipszkarton lapok méretre vágásának a folyamata. Ezen folyamatot többféleképpen is kivitelezhetjük. Eleinte, minden esetben jelöljük be a kívánt méretezést a gipszkarton lap előoldalán. Ennek érdekében alkalmazhatunk vonalzót, de akár az egyik fémprofil is elegendő lehet. Ezt követően a jelölés területén vágjunk bele a gipszkarton lapba. Abból adódóan, hogy a gipszkarton törékeny, a bevágásnál könnyen el lehetséges törni a lapot, ezért az majd a kívánt méretben a rendelkezésünkre fog állni.

Ha az előbb említett megoldásnál finomabbat, pontosabbat keresünk, akkor szerezzünk be speciálisan gipszkarton vágás folyamatára szolgáló gipszkarton lap fűrész eszközt. Abban az esetben, ha a végeredmény néhány milliméterrel nagyobb lesz a kívántnál, akkor gipszkarton gyaluval kivitelezhetjük a megfelelő méretet.

A munka nagy részén ezen lépésekkel már túl is lépünk, azonban az utolsó simítások pontosan ennyire fontosak, mint például az élvédők felhelyezése, a lapok között található hézagok és a csavarfejek eltüntetése, csiszolás, és ha szükséges, akkor a gipszkarton felületének a festése.

A speciális hézagkitöltő anyag a legkönnyebb módon egy spakli vagy glettvas segítségével oszlatható el a gipszkarton felületén. Ezt követően a megfelelő helyekre ágyazzuk be az élvédő síneket, és újabb réteg glett jön ezután. Száradást követően a felület csiszolható, ezt követően pedig festhető.

Milyen esetekben ajánlott a gipszkartonozás?

A gipszkartonozás folyamata több szempontból is előnyös döntés lehet, rengeteg egyéb lehetőséggel szemben, mint mondjuk a falazás, sokkal gyorsabban, valamint egyszerűbben lehet kivitelezni, egészen kevés építési hulladékkal jár együtt, az elektromos vezetékek, szerelvények könnyen elvezethetők mögötte, egyszerűen és viszonylag könnyen szigetelhető. Most pedig tekintsünk kettő olyan konkrét helyzetet, amikor a gipszkarton kivitelezése kimondottan előnyös megoldást nyújt, mint az általunk kínált térkövezés folyamata is.

Gipszkarton segítségével akár válaszfalat és előtétfalat is kivitelezhetünk, mindkettő rendelkezik sajátosságokkal és és előnyökkel.

Gipszkarton válaszfal

Egy gipszkarton válaszfal kivitelezésével egy nagyobb helyiség kettő részre osztható, vagy akár egy tetszőleges része leválasztható. Lehet szó akár egy dolgozósarok, akár hálófülkék kialakításáról, de gardróbnak vagy esetleg tárolónak is megfelelő lehet a gipszkarton alkalmazásával kialakított új területén. Ha lényeges szempont a hangszigetelés is, akkor ajánlott a duplán felhelyezett gipszkartonlapok közé kőzetgyapotot vagy egyéb szigetelőanyagot helyezni.

A hagyományos válaszfalhoz viszonyítva költséghatékonyabb, tisztább, gyorsabb megoldást biztosít egy gipszkarton válaszfal.

Gipszkarton előfal

Praktikus kivitelezési folyamat a szabálytalan, görbe falak vagy a szembetűnő falhibák elfedésére egy gipszkartonból kivitelezett előfal. Az előfal a szigetelés javítása végett is alkalmas lehet, miközben a gépészeti szerelvényeket vagy a lakásban található vezetékeket is elfedi. Viszont akadnak helyzetek, amikor nem ez a megoldás lesz majd az optimális. Esetleg egy vályogház gipszkartonozása végett nem ajánlott, hiszen a vályogfal nem képes megfelelően lélegezni a gipszkarton alatt. Ebből adódóan a gipszkarton ragasztását vályogfalra el kell kerülni.