Mi is maga az aszfalt, mint egy építőanyag, mi jellemzi?

Az aszfaltokat alapesetben 2 darab nagy kategóriába lehetséges felosztani. A legnépszerűbb, az úgynevezett hengerelt aszfalt, amelyet kézi vagy gépi aszfaltozás, útépítés folyamatával lehetséges bedolgozni. Különböző szemcsenagysággal rendelkező hengerelt aszfaltból hozzák létre az utakat, az autópályákat és egyre sűrűbben már a járdákat is. Az egyik legfontosabb előnyei között említhető az öntött aszfalttal ellentétben, hogy gyorsan és gazdaságosan lehetséges a beépítése, továbbá nem lágyul a napsütés során.

A hengerelt aszfalt típus egyre népszerűbb már napjainkban, telephelyek aszfaltozása végett, akár sportpálya , iskola udvar aszfaltozására is remekül alkalmazható, csodálatos burkolatok kivitelezhetők belőle.

Mi mindent lehet még tudni az aszfaltról?

Országunkban az aszfalt bitumen kötőanyaggal rendelkezik, természetes és mesterséges adalékanyagokat, kőzúzalékot, homokot, valamint mészkőlisztet is tartalmaz, mint építőanyag. Az aszfaltot a legtöbb alkalommal közutak hajlékony és félig merev pályaszerkezetének kivitelezéséhez, továbbá a talajvizek ellen szolgáló védelemre, védőrétegkén gyanánt használják az építőipar területén.

A bitumen a kőolaj lepárlása során visszanyert, sötét színnel rendelkező szénhidrogénelegy. Kisebb mennyiség esetében természetes állapotban is felfedezhető, ilyen esetekben, a legtöbb esetben bányászott anyakőzetből a bitument kioldják vagy kiolvasztják. Az aszfaltozás részére optimális bitumenek remek bevonó képességgel rendelkeznek, a hőmérsékleti szélsőségeknek tökéletesen ellenállnak és lassú idő alatt öregednek

Az előállítás szempontját szem előtt tartva megkülönböztetünk a meleg eljárással, a félig meleg eljárással, valamint a hideg eljárással kivitelezett bitument. A meleg eljárás segítségével kivitelezett úti bitument alkalmazásakor magas hőmérsékletre szükséges felhevíteni.

A félig meleg eljárás során a bitument olajos hígítással párhuzamosan, alacsonyabb hőmérséklet során kivitelezik, ezt nevezzük olajjal hígított bitumennek. A melegítés mentes, hideg eljárás során a bitument emulgeáló szer alkalmazásával vízzel keverik, emulziót hoznak létre. Számtalan helyszínen is felfedezhető, mint aszfalt kötőanyag.

Hogyan kerüljük el a megbízhatatlan aszfaltozó csapatokat?

Cégünk aszfaltozási és útépítési folyamatokat végez az ország bármely szegletében, mennyiségtől függetlenül! Céljaink az alapján fogalmazódnak meg, hogy az elsődleges szempontunk nem a gyorsan szerzett legmaximálisabb profit felderítése, hanem hogy minél több elégedett ügyféllel dolgozhassunk együtt, természetesen a legjobb kivitelezési minőséget is szemünk előtt tartva.

Az aszfaltozó cégeket tekintetbe véve ez a szempont hosszútávon minden esetben megtérül, ugyanis ennek köszönhetően bátran merjük majd ajánlani az általunk kivitelezett aszfaltozási folyamatokat referenciaként. Valamint bízunk abban, hogy partnereink a jövőben is mellettünk döntenek majd.

Melyek az aszfaltozás lehetséges buktatói?

A saját cégünkről említett szempontok sajnos nem mondhatók el az összes piacon tevékenykedő cégről, hiszen egy hirtelen megalakult munkás brigád nem a minőséget fogja szem előtt tartani, hanem a gyorsan szerzett profitot. A munka kivitelezése érdekében megígérnek előre mindent, csak nem a valóságot, laikus, hozzá nem értő személyeket ezzel pedig gyorsan és egyszerűen becsapnak.

Az árajánlatuk legnagyobb hányadát az aszfalt ára határozza meg, ebből adódóan az anyagokkal pedig spórolnak. A folyamatos spórolást a felületkezelésnél is elkövetik. A felület megtisztítását és portalanítását követően jöhet az úgynevezett, korábbi cikkünkben is említett tapadóhíd kivitelezése. A tapadóhíd kivitelezését bitumenemulziós permetezés segítségével vagy locsolás által teljes felületen tudjuk elvégezni, hiszen csupán ily módon leszünk képesek biztosítani az aszfalt megfelelő tapadását az alaphoz.  Ilyen esetben nem megfelelő mennyiségű és minőségű bitumenemulziót alkalmaznak, vagy éppen nem is alkalmaznak semmit sem. Ezt egy, a szakmához nem hozzáértő személy észre sem fogja venni sajnos. Majd egy év múlva döbben meg, hogy tönkre is ment az aszfalt.

Legyen óvatos ezekkel a csaló cégekkel, hiszen egyértelmű, hogy nem  szakmunkások és a legtöbb esetben egy ismeretlen cég állhat mögöttük. Biztos lehet abban, hogy a számlát nem tüntetik fel a cégükben és le sem lesz könyvelve. Egy évet követően pedig eltűnik a cég. Ezt követően az adóhivatal nem fogja majd beszámítani a számlát és még egy jelentős büntetést is ki fog szabni.

Ha még ez sem lenne elég, akkor továbbá az aszfaltozás folyamatára biztosított garancia is el fog veszni amellett, hogy elvállalnak több év év garanciát. Megbizonyosodhat arról is, hogy a telefonszámuk sem lesz kapcsolható egy rövid idő után, és ezáltal pedig bottal üthetik a nyomukat. Sajnálatos módon ezekkel a helyzetekkel többször is hallottunk már, amikor minket kerestek fel ezeknek az elrontott munkáknak a kijavítása végett.

Ezért, ha lehetséges, akkor minden esetben kerülje el ezeket a csaló cégeket, akik a legtöbb esetben az interneten ingyenes hirdetések keretein belül és honlapokon  hirdetnek, feltűnően olcsó árak mellett, internetről letöltött fotókkal és szövegekkel.

És természetesen legyen elővigyázatos a túlságosan is feltűnő alacsony árakkal, nehogy a fent említett helyzetek Önnel is megtörténjenek. Térkövezés, aljzat betonozás, válaszfal építés