Betonozási szabályok, amelyeket érdemes szem előtt tartania!

Ismerjük is meg a betonozási szabályok listáját! Csupán három különféle komponens, a cement, víz és sóder, valamint egy kis kézügyesség, pár darab szerszám, ismerősök segítő kezei, és már meg is kezdődhet a kerti szaletli, az autóbeálló, esetleg a járda betonozása. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk Önöknek pár darab fontos szabályt, amelyre érdemes odafigyelni, ha betonozunk.

Mi az, amit semmiképpen se Ön csináljon meg?

Semmilyen esetben sem akarunk eltántorítani senkit a betonozástól, de releváns, hogy felismerjük a határainkat, valamint tisztába legyünk a tudásunkkal. Emiatt azt javasoljuk, hogy tartószerkezetet, teherviselő alapot, esetleg példának okáért egy teljes ház alapozását minden esetben bízzuk szakemberre.

Semmiképpen nem érdemes nekünk magunknak belekezdeni még abban az esetben sem, ha úgy érezzük rengeteg pénzt lennénk képesek megspórolni vele. Mielőtt átvesszük azt, hogy hogyan is szükséges betonozni ejtsünk pár szót magáról a betonról.

Magáról a betonról…

A beton, az beton, gondoljuk sokan, pedig még hivatalos terminusa is van annak, hogy mi tekinthető betonnak. Maga a szó eredete német, ide pedig a latinból származott, ahol bitumen névvel illetik a betont.

A beton, a terminusa alapján, egy olyan korszerű építőanyag, amelyet kötőanyag, a legtöbb esetben cement. Adalékanyag, a legtöbb esetben homokos kavics, és ezt leszámítva még víz keverékéből lehetséges előállítani.

Ezzel el is jutottunk odáig, hogy a beton előállítása egyszerű, hiszen csupán víz, sóder, továbbá cement jó arányú keverésével képesek leszünk megoldani, de ha betonozunk megtehetjük készbetonnal is.

Melyek is akkor a betonozási szabályok?

Van egy pár darab nagyon fontos betonozás szabály, amelyet be szükséges tartanunk. Az első, hogy jó arányban keverjük a betont, ha mi magunk döntünk a keverése mellett. A megfelelő keverési ráta az alábbi: 1 tömegrész cementhez 5 vagy 6 tömegrész sódert, valamint 0,6 tömegrész vizet tegyünk ahhoz, hogy időtálló lehessen a betonunk. Természetesen megvehetjük készen is, valamint készíthetjük ettől kicsit változatosra is, de ez a klasszikus beton.

Kalkuláljuk ki egészen pontosan, hogy mennyi betonra lesz majd szükségünk, továbbá, az is nagyon fontos szabály, hogy ha lehet, akkor felfelé kalkuláljunk, mintsem lefelé.

Ez azt jelenti, hogy ha 10 méterszer 10 méteres beton négyzetet akarunk majd 5 centi alapján lebetonozni abban az esetben egy fél köbméter betonnal kivitelezhető, de inkább 0,6, ezt leszámítva pedig 0,7 köbméter között lesz elegendő.

Ez azt is előrevetíti, hogy több alapanyag legyen inkább, mintsem kevesebb vagy nem elegendő, mert rendkívül bosszantó és költséges ha fél köbméterrel kevesebb sódert rendelünk, emiatt szükséges még egy kanyart fizetnünk.

Lényeges az anyaghasználat, mégpedig, hogy csak szép, megfelelő minőségű és tiszta sódert alkalmazzunk, ezen kívül pedig tiszta vizet, hiszen ha nem így teszünk, akkor nagymértékben megváltozhat a teherhordása.

A zsaluzás releváns, hiszen még a betonozást megelőzően el kell készülnie. Főszabály azonban, hogy ha még soha nem készítettünk korábban zsaluzatot, akkor abban az esetben ajánlott lehet egy több tapasztalattal rendelkező kőműves munka kivitelezésére alkalmas szakembert megkérni erre a feladatra.

Hiszen a zsalu fogja majd tartani a betont, továbbá ha munka közben szétesik abban az esetben nagyon nehéz lesz javítani.

A vasalatra is nagyon oda kell majd figyelned, ugyanis mindenkinek akad egy, akár költséget csökkentő értékes ötlete, tippje, megoldása, amely akár károkat is eredményezhet majd számodra, ha megfogadod.

Mire lesz szükség a betonozás során?

Akad majd pár darab olyan szerszám és eszköz, amelyre mindenképpen szükségünk lesz, mint mondjuk a betonkeverőre, ezt pedig akár meg is lehet vásárolni bárhol, azonban akár bérelni is lehet, valamint akár kölcsönkérni is.

Kelleni fog még lapát, talicska, vödör, előnyösebb a nagyobb méretű vagy egy régebbi festésből hátramaradt, természetesen áramra, vízre, védőfelszerelésre is.

Nagyon ajánlatos tipp, annak érdekében, hogy a betonkeverőt megúszd, azáltal, hogy a talicskában keverjük ki a betont, azonban sokkal nehezebb lesz.

Ha elkészült a beton a zsaluban, akkor csupán egyenesre szükséges húzni, és várni azt az időt amíg megszilárdul és már készen is lesz a beton.

Van még egy betonozási szabály, mégpedig, hogy ha 5 vagy 8 köbméternél több mennyiségű betonra lesz szükség akkor lehetséges, hogy ajánlott lehet elgondolkodni a készbetonon, vagy kézi aszfaltozás szolgáltatásunkon, hiszen sokkal gyorsabb és talán az időnket is belekalkulálva még sokkal költséghatékonyabb kivitelezési munka is lesz, igaz nehézkes lehet megoldani, hogy szakaszosan érkezzen. Meleg Hengerelt aszfalt készítés