Milyen folyamatokkal lesz makulátlan a viacolor burkolat lerakása?

Legújabb cikkünkben megismertetünk Önnel pár kihagyhatatlan lépést a viacolor burkolat lerakása során, annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes legyen! Előző cikkünkben az aszfaltozással kapcsolatos kérdések sorát vettük át. Most pedig nézzük hát sorban, melyek azok a fontos folyamatok, amelyek elmulasztása esetében jó eséllyel elégedetlen lesz újdonsült térkő burkolatával!

Az alap előkészítése a viacolor lerakása érdekében

Az első, és legfontosabb lépés az alépítmény előkészítése. A viacolor lerakás első lépése során a meglévő talaj kitermelésének a segítségével létre szükséges hozni egy egyenletes és tömör alapot. Ez más néven a tükör, méghozzá megfelelő eséssel a leendő viacolor burkolat alaprétegei részére.

Jöhet is a szegély!

Ha az alappal meg is vagyunk, akkor ezt követően a térkövezendő területet le kell majd szegélyezni a szegélyelemek beton ágyba történő rögzítése által. Cégünk rengeteg fajta és típusú szegélykő elemeket biztosít a viacolor burkolatok szegélyezése során. Például a kerti szegélykő, paliszád szegély vagy az útszegélykövek. A szegélyezés folyamata azért ennyire nélkülözhetetlen, hiszen a térkő burkolatot masszívan meg kell támasztani. Annak érdekében, hogy a szélső soroknál ne következhessen be elmozdulás vagy süllyedés. Fontos minden kőműves munka pontos kivitelezése!

Rétegezés a viacolor burkolatunk alá!

Az egyik legfontosabb lépés, hogy létrehozzuk a megfelelő vastagsággal és minőséggel rendelkező teherhordó réteget a leendő térburkolat alá. A legtöbb esetben, ennél a folyamatnál vérzik el a nem megfelelően kivitelezett térkő felület.

De milyen vastag is legyen ez a réteg? Egy gyalogos forgalomra való burkolat térkövezése során 20 cm az ajánlott méret, személygépkocsikkal alkalmazott térkő felületek esetében pedig legfeljebb egy 30 cm-es vastagsággal szükséges számolnunk. A teherhordó réteg szükséges, hogy fagyálló legyen, hiszen képes kell, hogy legyen arra, hogy elvezesse a csapadékot és végül az egyik leglényegesebb szempont, hogy tömöríthető is legyen. Erre a célra a legoptimálisabb választás a kő zúzalék, vagy murva, hiszen roppant masszívan tömöríthető, ezáltal pedig a későbbi süllyedés nem fog bekövetkezni!

A viacolor ágyazatának a kivitelezése

Abban az esetben, ha már a teherhordó réteg tömörítése megtörtént, akkor a folyamat során következhet a fektető ágyazat elkészítése. Erre a legoptimálisabb a 2 vagy 5 mm szemcseméretű zúzalék, vagy a 0 és 4 mm szemcseméretű homokos kavics. Lényeges, hogy az ágyazó réteg anyaga ne legyen képes belekeveredni a teherhordó rétegbe, hiszen az a kész térkő felület deformálódását eredményezheti. Az ágyazat szintjét és síkját lehúzó léc segítségével alakítjuk ki, azáltal, hogy figyelembe vesszük a vibrálás során jelentkező süllyedés 5-10 mm-es mértékét.

Maga, a viacolor burkolat lehelyezése 

Ha kiviteleztük a fektető ágyazatot, akkor el is kezdhetjük a lényeget, a térkövek lefektetését! A térkő lerakását a legalacsonyabb ponttól megkezdve indítjuk meg, és minden esetben a már lerakott viacolor kövek felől haladunk, hogy a lehúzott ágyazat véletlenül se tudjon sérülni. Zsinórt alkalmazunk annak érdekében, hogy ellenőrizhessük a fugavonalak egyenességét.

A viacolor oldalán a megfelelő fugatávolság érdekében szükséges távtartókat alakítanak ki a gyártók. Azért, mert a túlságosan szoros fektetések a szélek töredezéséhez vezetnének. A térkő burkolat szélei során, valamint egyes találkozási pontok területein számtalan helyzetben szükség lesz a kövek bevágására. Lényeges a méretek pontos jelölése a későbbi hibátlan esztétikai látvány végett. Mi minden ilyen szempontra hatalmas hangsúlyt fektetünk, még a gépi aszfaltozás, kézi aszfaltozás során is!

Következhet a fugázás

Ha befejeztük a viacolor térkő lerakását, akkor a kövek között található hézagokat 0.1-0.2 mm szemcsenagyságú agyagmentes homokkal szükséges lesz kifugázni. A fuga anyagnak ki kell töltenie a hézagokat. Annak érdekében, hogy a térkövek kölcsönösen támaszkodni tudjanak, és a terhelések megfelelően kerülhessenek át az egyes elemekre. A fugázás folyamatát száraz felülettel párhuzamosan, a felületre történő egyenletes szórás segítségével szükséges elvégezni. Majd a fugaanyagot a térkövek közötti hézagokba szükséges söpörni. A kifugázott térkő felületet tisztára kell söpörnünk és ha lehet, akkor gumi borítású lap vibrátorral a szélekről kiindulva egyszer hossz irányban, majd keresztirányba tömöríteni is szükséges. A berázódott fugákat ismét feltöltve, a térkő felületet újra tisztára söpörjük, és a felület már azonnal használható állapotba is kerül.

Ha a viacolor lerakása ilyen folyamatokkal megy végbe, akkor garantált lesz a makulátlan végeredmény. Bízza hát profikra a térkövezés, térburkolás folyamatát, keressen minket bizalommal!