Melyek a legfontosabb kőműves szerszámok?

 Minden építőipari szakmához hozzá csatolható, hogy az összes munkához a legfontosabb szerszámokkal kell rendelkezni. Bizonyos helyzetekben a megfelelő kőműves munka szerszámok és berendezések nyújtanak segítséget abban, hogy hatékonyabb lehessen a más és más projekteken való munka. Más helyzetekben ezek jelentik a különbséget a biztonságos kivitelezés és a nem szükséges kockázatvállalás között.

Akár egy nagyobb cégről, akár egy független vállalkozóról van szó. Elengedhetetlen, hogy a kőműves szerszámok teljes skálája álljon rendelkezésére. Nézzük is meg az összes lényeges eszközt, és néhány olyan hozzáadott pluszt, amelyekkel hatékony és védett lesz a térkövezés munka.

Kőműves kalapácsok

Ha kőműves szerszámokról beszélünk, ez a leglényegesebb kiindulópont. Egy kőműves kalapács kettő különálló oldallal rendelkezik. Mind a kettőnek megvan a maga speciális küldetése. Azt a lapos végét a többi hagyományos kalapácshoz viszonyítva a szögek beverésére alkalmazzák. A másik oldala egy éles végű, mint egy véső. Ennek segítségével vágják a vonalakat a kőfalazat vagy téglafalazat körül. A gyakorlatban mind a kettő oldal kiegészíti egymást. Annak érdekében, hogy a lágy és a kemény ütések keverékét nyújtsa. Az éles véget a munka kivitelezését követően tisztításra is alkalmazhatjuk.

Drótkefék

Ahogy az imént olvashatta, a kalapács használatát követően gyakran maradnak betondarabkák vagy kőzetdarabkák a munkaterületen. Ezeket pedig kötelezően szükséges eltakarítani. A kalapács éles végét szükség esetén alkalmazhatjuk. Azonban nagyobb léptékben jobb, ha drótkefét alkalmazunk. Ezt a legtöbb esetben műhelyporszívóval kombinálják, hogy minden törmeléket eltávolíthassunk.

Motoros fűrészek

A kőműves vágószerszámok nélkülözhetetlenek az olyan kemény anyagok, mint a tégla, átvágása érdekében. A legtöbb kőműves a tartósság végett gyémántlapos körfűrészt alkalmaz. A tartóssággal párhuzamosan szakértő kézre is szükség lesz annak érdekében, hogy ne sérüljön meg a tégla alatti terület. A motoros fűrészeket kézi vagy asztali fűrészhez hasonlóan lehet alkalmazni.

Kiegyenlítő szerszám

A válaszfal építés folyamán nélkülözhetetlen a vízszintes és függőleges vonalak pontos igazítása. Itt jöhetnek a képbe a szintezők. Ennek többféle módja adódik. Mind a két legnépszerűbben alkalmazott módszer a spóroló szintező. Ennek a műanyagból vagy fából készült szerszámnak egy cső található a belsejében egy légbuborékkal. Ezt követően a vízmértéket a falazási projekt felületére helyezi, és megtekinti a buborékot. Ha a buborék a cső közepén található, akkor a felület vízszintes. Más módszerek közé sorolható a vízmérték. Ez pedig egy rugalmas műanyag cső, benne vízzel. Ez roppant alkalmas a szint ellenőrzése érdekében két különböző ponton.

Simítókanalak

Megkérdőjelezhetetlenül az aszfaltozás kőművesek jellegzetes eszköze, van néhány különböző, amellyel tisztában kell lennie. A legfontosabb simító a V-s simító, más megszólítással négyszögletes rovátkoló simító. Ennek a szerszámnak kettő egyenes oldala van, és másik két rovátkolt oldala. Ezeket annak alapján tervezték, hogy egyenletes ütemben adagolják a habarcsot egy sík felület körül. Ameddig a V simítóra szinte az összes falazási munka során szükség van. Addig akadnak olyanok, amelyeknek speciálisabb az alkalmazása. A margós simító egy remek példa ezzel kapcsolatban. Az egy hosszabb, vékonyabb simító, amelyet minden esetben arra alkalmaznak, hogy kis mennyiségű habarcsot jutassanak fel a kőre és terítsék el. Ez olyan tevékenységekhez remek, mint mondjuk a kőfurnérok, ahol nem szeretné, ha a habarcs kifolyna az oldalára.

Fugázók

Ezeket a habarcsfugák, pontosabban a téglák közötti kis rések kialakítására alkalmazzák. Ahol a habarcs lelhető fel. Ezek lapos fém rudak, amelyek a szükséges fugától függően lehetnek hegyesek, kerekek vagy laposak.

Blokkoló véső

Bizonyos esetekben nagyszámú tömböt szükséges felhasítani. Annyira, hogy csak a kalapács használata nem kompletten hatékony. Ekkor ajánlott megnézni, hogy milyen lehetne egy zúzókalapács és egy blokkoló véső alkalmazása. Ezek acélból készülnek. Ezért pontosan oda tudjuk tenni, ahol hasítani szükséges. Ahelyett, hogy abban reménykednénk, hogy jól célzunk a kőműveskalapáccsal.

Mérőszalag

Ez lényeges annak érdekében, hogy szükség esetén szúrópróbaszerűen ellenőrizzük az alapvető méréseket. Rengeteg kőműves kombinálja ezt egyéb felszerelésekkel. Mondjuk egy falazási négyzettel és a fent említett szintezőkkel.

Védőfelszerelés

A kőműves munkák folyamán szükséges védőfelszereléseket is meg kell említeni. Habár a különböző feladatok és munkaterületek speciális elvárásokat támaszthatnak. Néhány alapvető dologra minden esetben számíthatunk. Védősisak, kesztyűk, szemvédelem, védőszemüveg, fülvédő, ha sűrűn dolgozik elektromos szerszámokkal. Maszk a por belégzésének elkerülése végett. Acélbetétes csizma, hám és más védelem, ha magasban tevékenykedünk.

Minden esetben szükséges utána nézni a területére vonatkozó helyi előírásoknak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden szükséges egyéni védőeszközzel rendelkezünk.