Minden amit az aljzatbetonról tudni szükséges!

Az aljzatbeton a házépítés egyik elengedhetetlen folyamata. Ehhez viszont tudni kell, hogy mi is egészen pontosan az az aljzatbeton. Hiszen ezáltal magunk is rájöhetünk, hogy miért is rendelkezik olyan komoly szereppel. Legyen szó a saját lakásunkról, házunkról akár. Ebben a cikkben ismertetjük egy kicsit az aljzatbetonozás és a cikkünk végén az is kiderül, hogy mivel keverik gyakran össze.

Mi is az az aljzatbeton?

Az aljzatbeton roppant könnyedén meghatározható. Aljzatbetonnak egészen pontosan azt a betonréteget nevezik, amely közvetlenül a padló, vagy az adott épület bármilyen egyébfajta járófelülete alatt található.

Tehát az aljzatbetont a legtöbb esetben mindig elfedi egy padlóburkoló réteg. Kivéve akkor, amikor mégsem. Ez abban a helyzetben következhet be, amikor ez a beton maga lesz a végleges járóréteg. Ez az aljzatbetonnak egy különleges változata. És persze ebben az esetben különlegesen simává, csiszolttá teszik a felületét.

Miért elengedhetetlen, hogy az aljzatbeton pontosan elkészített legyen?

A betonozási munkák nagy részénél általában a tervezettől való néhány centiméter különbségek nem okoznak különösebb gondot. Ilyen lehet mondjuk a sávalapozás, lábazati fal, szerelőbeton kivitelezése. Az előbb említett helyzetben akár 5 cm-es különbség sem a világ vége. Azonban az utóbbi kettőbe is beleférhet 1 vagy 2 cm eltérés.

A falazás során viszont már 1 cm hibahatáron belül szükséges dolgoznunk. Hiszen ennyit képes kiegyenlíteni maximum a vakolat. Az aljzatbetonozás során viszont már ennyi sem fér bele. Hiszen ennek során tényleg lényeges a tűpontosság. Ez pedig abból fakad, hogy az aljzatbetonra kerülő járófelületi burkolaton, lehet az padló, kerámia, linóleum, a legkisebb eltérés is észlehető.

Hogyan végezzük el, és mire szükséges figyelni?

Az aljzatbetonozást lehetséges házilag, és szakember megbízásával is elvégeztetni. A ténylegesen hozzáértők esetleg helyileg kikevert betonból is dolgozhatnak. Azonban egy könnyebb helyzetben akár készbetonból is kivitelezhető az aljzatbeton. Az aljzatbetonozás folyamata ekkor nagyrészt a betonozás általános menete alapján megy végbe.

Azonban ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor a legmegbízhatóbb megoldás, ha üzemi, előre kikevert mixerbetonból kivitelezzük az aljzatbetont. Ez nem csupán a minőséget biztosítja. Emellett összességében ár-munkamennyiség alapján akár kedvezőbb is lehet, mint azzal előre számolnánk. Válasszuk végül bármelyik megoldást is az aljzatbetonozás során, egy dologra minden esetben figyelünk kell. Ez pedig a beton megfelelő tömörítésére.

Mivel keverhető össze sok esetben az aljzatbeton?

Érdekes okokból adódóan az aljzatbetont sok esetben összekeverik a családi házak esetében is gyakran alkalmazott szerelőbetonnal. A félreértés oka az, hogy a családi házak során alkalmazott szerelőbeton valódi elnevezése az, hogy talajon fekvő padló.

Pedig valójában a szerelőbeton közvetlenül a ház betonalapja után esedékes. Ezt szükséges ezt követően vízszigeteléssel ellátni. Majd erre kerülnek a falak, továbbá a hőszigetelés és hangszigetelés is. Ha ezzel megvagyunk, akkor kerül majd sor az aljzatbeton kivitelezésére.

Aljzatbeton, szerelőbeton, betonoszlop, betonalap, betonfal. Lehet szó bármilyen típusú betonról az építkezés folyamán. A lényeg, hogy profi szakember végezze! Hívja cégünket bizalommal, és csapatunk elkészíti, kiszállítja, leteríti!